top of page
נקודת פתיחה
הפעם: אורי מלכין – מנחה מועצת התלמידים והנוער המחוזית
 
 

 

נפלה בחלקי הזכות לכתוב את הפתיח של "נקודת חן" לחודשים מרץ - אפריל 2015.

אין זה סוד שאני צעיר - המדריכים במנהל חברה ונוער, ומסיבה זו בחרתי להציג בפניכם מספר מחשבות והגיגים של אדם הנמצא בתחילת דרכו המקצועית. אחת השאלות הפילוסופיות שבהן אני מתחבט רבות בעת האחרונה היא: מהי מטרת החינוך ומדוע יבחר אדם את דרך החינוך כמקצוע לחיים?

רבים סבורים כי חינוך הינו אחת הדרכים המרכזיות להשפיע על החברה ולקדם אותה למקום טוב יותר, ולכן לא אחת נכלל 'החינוך לערכים' כאחת ממטרותיה המרכזיות של מערכת החינוך. אולם לדעתי החינוך הוא גם אגואיסטי ביסודו, ולא רק אלטרואיסטי. 

אנו (מורים, הורים, מחנכים, מדריכים) בוחרים בדרך החינוך כדי להעניק לילדינו תנאים משופרים מאלה שהיו לנו. כאנשים מבוגרים מתאפשר לנו, באמצעות הילדים, לחיות מעגל חיים נוסף על פני האדמה, ולנסות ולממש פעם נוספת את חלומותינו ושאיפותינו. באמצעות החינוך אנו מטביעים חותם ומובילים לחיים מלאי משמעות, ומשום כך אנו משקיעים רבות בטיפוח התלמידים. בני הנוער הם ה"מועד ב" שלנו, אלא שהפעם יש למרביתנו את המוטיבציה לא להיכשל.

בדיוק מסיבה זו התרגשתי מאוד לקרוא את עיתון מועצת התלמידים והנוער המחוזית, המשחזר את עיתון 'קמארד' שנכתב על ידי ילדים ונוער בתקופת השואה בגטו טרזין והוצא לאור במהדורה עדכנית ביום הזיכרון לשואה ולגבורה. באמצעות העיתון נוצר קשר בין דורי, המאפשר לחייהם ומורשתם של בני הדורות הקודמים להמשיך ולהיות רלוונטיים גם כיום. ללא מערכת חינוכית, אז והיום, היו הדורות ההיסטוריים פועלים כאטומים בודדים במרחב, ולא היה ביניהם דבר מן המחבר.

על הרצף הזה שבין קולקטיביזם ואינדיבידואליזם ציינו החודש במערכת החינוך את האירועים הממלכתיים: יום השואה, יום הזיכרון ויום העצמאות. אין ספק כי בשנים האחרונות חל פיחות בחשיבותם של האירועים הרשמיים רבי הפאתוס. לפיכך מבוגרים ובני נוער כאחד מחפשים גם מסגרות קטנות, מהסוג של 'זיכרון בסלון', המאפשרות להם אמירה והבעת דעה אישית בעלות רלוונטיות גבוהה יותר לשם יצירת קשר וחיבור בין העבר להווה.

למרווח הזה נכנסנו גם השנה כנציגי מנהל חברה ונוער, ובמסגרת גיליון זה של נקודת ח"ן תוכלו לקרוא על הנעשה בחברה ונוער במחוז תל אביב בתחומים השונים. קריאה נעימה.

אורי מלכין.

 

 

נקודה למחשבה

מה הקשר בין ההמנון הלאומי לבין שיר הילדים "ברל'ה, ברל'ה, צא החוצה..."?

מאת  אסתר שקלים

 

אירועים ועצרות רבות בארץ, במיוחד אלו הקשורים ליום העצמאות מסתיימים בשירת ההמנון הלאומי "התקווה", אותו חיבר נפתלי הרץ אמבר.

 

מהי משמעות שמו הפרטי הלועזי של אמבר?

 

תינוקות רבים באשכנז קיבלו שמות כפולים הלקוחים מבִּרכָתו של יעקב לבניו טרם פטירתו. הברכות לשבטים הן ההשראה לשמות כגון: בנימין זאב - "בִּנְיָמִין זְאֵב יִטְרָף"  ויהודה אריה - "גּוּר אַרְיֵה יְהוּדָה". לעיתים ניתנו שמות החיות גם בעברית וגם בתרגום הלועזי, לדוגמא: בנימין זאב וולף וזאב וולף, או יהודה לייב ואריה לייב, וכן נפתלי הירש ונפתלי הרץ.

הְֶרץ Hertz = צבי בגרמנית של ימי הביניים = הירש Hirsch צבי ביידיש ובגרמנית. זאת על פי הברכה "נַפְתָּלִי אַיָּלָה שְׁלֻחָה", כשהאיילה מוחלפת לצבי.

בהתאם לברכה ליששכר, "יִשָּׂשכָר חֲמֹר גָּרֶם רֹבֵץ בֵּין הַמִּשְׁפְּתָיִם", היינו מצפים למצוא את השֵם יששכר צמוד לחמור, אבל במקום זאת הוא צמוד לשֵם דוב: דוב בֶּער ויששכר בֶּער או יששכר דוב. השם "חמור" הוּמר בשם "דוב", שכן "חמור" היה שם נכבד בתקופה המקראית (זוכרים את שכם בן חמור מפּרַשַת דינה, בִּתו של יעקב?), אבל באירופה לא זכה שֵם זה לתהילה, ולכן הוחלף בשמה של חיה מכובדת יותר, דוב, או בער, וכשֵם חיבה: בֶּערל, או ברל, או בֶּרָלֶ'ה, (כמו הרש'לה, או חנה'לה).

וכשהילדים הקטנים מבקשים מהחילזון לצאת מביתו המוגן ושרים לו: ״ברל'ה ברל'ה צא החוצה! אבא ואמא יקנו לך עוגה״ – פלא שהוא לא יוצא? איך ייצא דוב מקונכייה? איך הוא בכלל נכנס לשם?....

נקודות נתינה

מבחר מהמעשים הטובים במחוז תל אביב

(לחצו על הלב הירוק)

משצ"ים - הנהגה דתית

 

נקודות ח"ן  מרץ אפריל, תשע"ה

"של"ח בשבילי הלב"

מאירועי החודש

פרויקט מקסים של מועצת התלמידים והנוער המחוזית של מחוז תל אביב, שמטרתו הנצחה וחיבור לשרשרת הדורות.

בהובלת ועדת הדוברות של מועצת התלמידים והנוער המחוזית, ובשיתוף מועצות התלמידים והנוער הרשותיות, יצא שחזור עדכני של עיתון 'קמארד', עיתון שפורסם על ידי בני נוער בגטו טרזין.

העיתון נכתב, נערך ועוצב על ידי בני נוער מהמחוז בימים האחרונים, ובלוח זמנים לחוץ.

ישר כח לעושים במלאכה, ועדת הדוברות המחוזית, על הובלת הפרוייקט המרגש.

לחצו על התמונה

לחצו על התמונה

 

מזל טוב להדרה ספרא

להולדת הנכדה אביגיל

 

 

מצילומי החודש

נקודות  ח"ן

ירחון מינהל חברה ונוער - מחוז תל אביב

מרץ - אפריל תשע"ה

bottom of page